Yin si Yang

yin si yangPrincipiul Yin si Yang este unul dintre conceptele fundamentale ale medicinei traditionale chineze, ce sta la baza diagnosticului si tratamentului. Cea mai veche mentiune referitoare la Yin si Yang dateaza din jurul anului 700 i. Hr., in “Cartea Schimbarilor”, in care se precizeaza ca tot ce exista se reduce la Yin si Yang.

     Yin si Yang se afla la polii opusi ai unui ciclu, precum anotimpurile anului, de exemplu, sau opuse intr-un continuum de energie sau materie. Totusi, depinde de unghiul din care privim lucurile. De exemplu, apa este Yin in relatie cu caldura, dar este Yang in relatie cu gheata. Yin si Yang nu sunt niciodata statice, ci intr-o continua miscare si echilibru.

     Yin si Yang sunt complementare, nu pot exista unul fara celalalt. Nimic nu este total Yin sau total Yang. Cand se ajunge la o stare totala Yin, Yang incepe sa creasca. Yin contine germenii Yang si invers si, in mod constant, se transforma unul in altul. De exemplu, nu exista energie fara materie, nici zi fara noapte. Se spune ca Yin creaza Yang si Yang activeaza Yin.

     Nivelul relativ de Yin si Yang se schimba permanent. In mod normal, schimbarea este armonioasa, in permanent echilibru. Insa, cand Yin si Yang nu mai sunt in echilibru, prea mult dintr-unul poate consuma, slabi pe celalalt.

     Yin se poate schimba in Yang sau Yang in Yin, insa nu este o schimbare intamplatoare, ci are loc numai atunci cand vine timpul. De exemplu, primavara vine numai atunci cand iarna s-a sfarsit.

     Yin este asociat cu principiul feminin, pasiv, negativ din natura, cu luna, cu partea umbrita, cu versantul nordic al unui deal, cu sudul unui rau, in vreme ce Yang este asociat cu principiul masculin, activ, pozitiv, cu partea luminoasa, cu versantul sudic al unui deal, cu nordul unui rau. Yin produce forma, este substantial, materie, produce contractie, micsorare, scadere, este asociat cu apa; Yang produce energie, este non-substantial, non-material, produce expansiune, crestere, si este asociat cu focul.

     Nu se poate vorbi despre Yin si Yang fara a ne gandi ca sunt doua parti distincte ale aceluiasi intreg, doua parti care se completeaza una pe cealalata. Sa ne gandim la specia umana. Cum ar fi sa existe o rasa alcatuita numai din barbati sau numai din femei? Ar disparea dupa o generatie, neputand procrea. Este nevoie de doi pentru acest lucru, pentru perpetuarea speciei.Nu doi de acelasi fel, ci doi care se completeaza, se sustin reciproc.

     Yin si Yang reprezinta cresterea si decaderea, caci orice lucru care creste, dupa ce atinge potentialul maxim, va si decade. Sa ne gandim la seminte, care incoltesc, iar planta se dezvolta, inaltandu-se spre soare, spre lumina; la finele ciclului de viata, insa, dupa ce a a sigurat perpetuarea prin seminte, planta se va ofili si va muri.

     Nimic nu exista decat in aceste doua componente si, atunci cand analizam lucrurile care ne inconjoara, la Yin si Yang ar trebui sa ne gandim in primul rand, la complementaritate, la cele doua fete ale aceluiasi element.

loading...
Loading...