Feng Shui

   Cu siguranta, multi dintre noi am auzit vorbindu-se despre feng-shui, insa am observant ca acest concept este destul de vag inteles. Asa ca mi-am propus sa invatam impreuna cat mai multe despre feng-shui.

    feng shuiIn primul rand, ce este feng-shui? Feng-shui este considerata atat arta, cat si stiinta, dezvoltata acum mai bine de 3000 de ani, in China. Este o colectie de cunostinte, care explica modul in care se poate ajunge la un echilibru al energiilor, pentru a asigura sanatate si noroc pentru oamenii care locuiesc intr-un anume loc. Este un sistem filosofic de armonizare a existentei umane cu mediul inconjurator.

    In chineza, feng este vantul, iar shui este apa, elemente associate in cultura chineza cu binele si starea de sanatate. Feng-shui este o viziune taoista de intelegere a naturii, pornind de la ideea ca pamantul este viu si plin de energie, Chi.

   Unele voci considera feng-shui un vechi mit chinezesc sau o chestie interesanta new age, insa adeptii sustin ca feng-shui imbunatateste totul, de la armonia casei pana la sanatate si bunastare.

    Feng-shui se aplica pentru arhitectura si design sau oricarui aspect legat de alegerea unui loc de casa pana la alegerea numelui afacerii cu scopul de a creste veniturile.

    Totul porneste de la conceptul ca orice constructie trebuie sa fie in armonie cu tot ceea ce o inconjoara, cu mediul inconjurator, dar si cu energiile locului respectiv.

   Legat de feng-shui este si termenul bagua, unul dintre instrumentele folosite pentru a analiza energia unui anumit spatiu: de locuit, birou sau gradina. Este practic o harta energetica a spatiului respectiv, care ilustreaza ariile conectate la aspecte specifice ale vietii celui ce utilizeaza acel spatiu. Numele bagua inseamna, in chineza, in traducere literara, “8 zone”.

    Inainte de a aplica bagua, sunt necesare niste masuratori, cu ajutorul unei busole speciale. Primele masuratori se fac in interior, persoana care face masuratoriile fiind pozitionata cu fata spre usa. Trebuie facute mai multe masuratori, deoarece exista interferente ale campului electromagnetic al pamantului. De asemenea, cel ce masoara trebuie sa indeparteze de pe corpul sau orice obiect mai mare din metal (ceas, catarama de curea, etc) si trebuie sa fie atent si la ceea ce se afla in jurul sau (mecanismele de inchidere ale usilor, obiecte din metal, etc).

    Dupa realizarea masuratorilor, este nevoie de un plan al spatiului, cu ajutorul caruia va fi gasit centrul, inima spatiului, sau punctul yin si yang. Ulterior se defineste bagua, harta energetica a spatiului si se poate incepe transformarea in spiritul feng-shui.

loading...
Loading...