Empatia. Cum relationam cu ceilalti?

     Termenul “empatie” este adeseori gresit inteles. Personal, consider ca empatia este poate unul dintre cele mai avansate modalitati de comunicare nonformala.

     empatiaUnii cercetatori au incercat sa dea raspuns intrebarii “ce este empatia?”, o parte dintre ei chiar ajungand la concluzia ca este o abilitate pe care oamenii si-au dezvoltat-o pentru a fi capabili sa anticipeze actiunile celor cu care vin in contact, pentru a face fata diverselor provacari ale contactelor sociale, deci este un sentiment total egoism si egocentric. Totusi, noile cercetari au relevant faptul ca empatia este o reminiscenta a eului nostru extrem de sensibil, instinctual, care a existat la oamenii din zorii civilizatiei, care traiau in comunitati in care totul era impartit in mod egal intre membri. Deci, am spune ca empatia este o stare de suflet.

     Daca ar fi sa dam o definite acestui termen, am zice ca empatia este acea abilitate de a vedea lumea prin ochii celorlalti, de a impartasi si, mai ales, de a intelege sentimentele, emotiile, nevoile si ingrijorarea celor de langa noi.

     Empatia este un act care inlatura orice urma de egoism, care ne ofera posibilitatea de a invata cat mai multe despre oameni si relatiile cu si dintre oameni. Este o abilitate cu mlte beneficii, atat pentru individ, cat si pentru societate.

     Empatia este un sentiment diferit de simpatie. Simpatia implica mila si mentinerea distantei fata de persoana catre care se indreapta acest sentiment. Atunci cand vorbim de empatie, vorbim de a intelege cu adevarat, a nu pune in locul persoanei respective. Este vorba mai degraba de a simti cu acea persoana, decat a simti parere de rau pentru ea.

     Sunt putine situatii in care “ne putem pune in pielea celuilalt” si putem empatiza direct cu acea persoana. Ganditi-va la o persoana care a pierdut pe cineva drag sau o persoana care primeste vestea unei boli incurabile. Sunt situatii in care nici nu putem incepe sa intelegem ce poate simti acea persoana.

     Este foarte greu sa intelegem ce simte cineva si mai usor sa ne fie mila, mentinand distanta. Insa, simpatia poate fi, de foarte multe ori, foarte daunatoare, iar empatia este o conditie obligatorie pentru o terapie cu persoane aflate in situatii precum cele mentionate mai sus.

loading...
Loading...